Industrieel design is in. Dat merken we bij ZNOR ook: het artikel over BOLD – een nieuwe vintage koopplek in Deerlijk – werd erg vaak gelezen. En ook kleine bedrijven als Turnpaard – gespecialiseerd in oud gymnastiekgerief – zijn populair. En nu is er een nieuw initiatief, dat erg grondig werd voorbereid, en nog een stap verder gaat: INDUST.
‘Indust’ staat in de eerste plaats voor ‘industriële voorwerpen‘, die ze vinden in verlaten magazijnen van oude fabrieken bijvoorbeeld. Maar het staat ook voor ‘covered in dust‘, bedolven onder het stof, om weer tot leven gewekt te worden, en daarna te figureren in een hedendaags interieur. De website oogt trouwens ook erg strak en sober, en staat haast symbool voor die hedendaagse omgeving waarin de oude voorwerpen of materialen zullen terechtkomen. Interessant is dat: blijkbaar vallen vooral mensen die houden van strak en eenvoudig voor voorwerpen waarin een industriële geschiedenis verweven zit, allicht omwille van het spanningsveld tussen oud en nieuw.
De man achter dit nieuwe label – Dries Woestenborghs – is duidelijk een perfectionist: hij gaat nog even door waar anderen stoppen. Dat merk je aan de grondigheid waarmee hij zijn website ontwierp, maar ook aan de manier waarop hij de verkoop van die oude voorwerpen aanpakt. Het is niet gewoon oud gerief vinden en zo snel mogelijk weer doorverkopen. Hij ziet zijn ‘producten’ graag, en gaat telkens op zoek naar het verhaal erachter. En ligt wakker van vragen als: ‘Waar zijn ze geproduceerd?’ ‘Waartoe dienden ze?’ ‘Is er nog informatie over te vinden?’ ‘Zijn de originele facturen er nog?’ Hij verkoopt dus niet alleen objecten, maar gaat ook op zoek naar de geschiedenis, en die levert hij er met plezier bij.
Dries Woestenborghs: “Telkens ik voorbij een verlaten fabriekje, een oude bakkerij, een brouwerij of een ander industrieel gebouw uit ver vervlogen rijd, ben ik benieuwd naar wat zich achter de mooie, oude gevel heeft afgespeeld. Naar dat verhaal ga ik op zoek. De voorwerpen die de vakmannen er jarenlang gebruikt hebben om hun stiel te beoefenen, wil ik niet verloren laten gaan, maar een tweede leven geven in hedendaagse interieurs. Bij de artikels die ik verkoop, zoek ik achterliggende informatie. Zo heb ik maanden gezocht naar originele facturen uit de jaren 50 van de industriële karren die te koop zijn op de website. Deze documenten geef ik de klant mee bij een aankoop. Hij krijgt dus een product mét een verhaal.”
“Vaak kom ik voorwerpen tegen die niet meer helemaal in orde zijn. Daaraan voeg ik nieuwe materialen – zoals eik of staal – toe, waardoor de voorwerpen opnieuw een leven lang meegaan. De website die ik heb gemaakt, is niet de typische e-shop. Je kan dus niet meteen klikken en bestellen. Je moet zelf ook wat op zoek gaan, voorwerpen bekijken en beslissen of dat is wat je werkelijk wilt. Aan de site zijn enkele maanden werk besteed. We zijn vijf keer opnieuw begonnen, maar nu weerspiegelt ze helemaal mijn visie op wat we doen. Ik krijg regelmatig mails van mensen die de site mooi vinden. Dat vind ik even leuk als iets verkopen.”
Met INDUST bewandelt Woestenborgs twee parallel lopende sporen. Onder de noemer ‘Koopwaar’ verkoopt hij oude industriële objecten, met als rode draad het vakmanschap waarmee ze indertijd werden gemaakt, en ook wel een beetje het vakmanschap dat hij er bij de restauratie soms aan toevoegt. De objecten zijn vooral van staal en hout, zien er doorleefd uit, met een mooie patina, maar zijn ook robuust en authentiek. Denk aan stalen lockers, groene werktafels voor elektriciens in opleiding, letterkasten van een drukkerij, stalen karren uit een textielbedrijf, etcetera. Met op de site – waar mogelijk – links naar verhalen over de fabrikanten van toen. Het andere spoor heet ‘Werkhuis’: dat is het atelier waarin Dries Woestenborghs zélf aan de slag gaat met oud materiaal dat op zich niet meer kan dienen. Zo maakt hij van de stalen structuur van kapotte textielkarren strakke en stevige stapelrekken voor brandhout , te koop voor 195 euro. Maar nog straffer is zijn zelf ontworpen en geproduceerde stalen eettafel, met een tafelblad uit eik, afkomstig uit gesloopte treinwagons. De poten zijn via een speciaal procédé behandeld, zodat ze geen kleur of roest afgeven, ook dat toont zijn oog voor detail. De look is hedendaags én oud tegelijk, erg mooi. Ze worden op maat gemaakt, in allerlei uitvoeringen, vanaf 950 euro.
De oude en zelfgemaakte objecten zijn na afspraak te bekijken en op te halen bij Dries Woestenborghs of worden geleverd aan huis. Meer info via de INDUST-website.
[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]