Carl De Keyzer fileert Cuba

Cuba la lucha cover (c) Carl De Keyzer ZNORCarl De Keyzer heeft iets met communistische staten in verval. In 1989 maakte hij al Homo Sovieticus, een project en boek over het einde van van de Sovjet-Unie, op het moment dat ook de Berlijnse Muur tegen de vlakte ging. Dat werk lag aan de basis van zijn erkenning als Magnum-fotograaf in 1994, trouwens. En nu komt hij met een soortgelijk document, over Cuba. Hij verbleef er drie maanden, begin 2015, net nadat dat Obama in december 2014 te kennen gaf de relatie tussen de VS en Cuba te zullen versoepelen en het volledige isolement dat zowat vijftig jaar duurde te zullen opheffen.

Vijftienduizend (15.000!) foto’s maakte Carl De Keyzer er, die vooral de vervlogen illusie van een maakbare, betere wereld dankzij het socialisme van de Castro’s vastleggen. In zijn nieuwe project ‘Cuba. La lucha‘ (Cuba. De strijd) focust hij op het gewone leven van wie er woont, en zo komen de maatschappelijke consequenties van de donkerrode staatsstructuur, maar ook van het ontluikende nieuwe kapitalisme én van het tegelijk willen vasthouden aan tradities, heel concreet en ontzettend helder aan het licht. Een mooi tijdsdocument op een plek in volle verandering.

Het pas gepubliceerde boek ‘Cuba. La lucha‘, uitgegeven bij Lannoo en te koop voor 49,99 euro, bevat een strenge selectie van 80 paginagrote foto’s – “Niet het fotograferen, maar het selecteren is het zwaarste werk” zegt de fotograaf daarover – met enkele korte stukjes tekst in het Engels en Spaans, respectievelijk voor- en achteraan. Vanaf zaterdag 18 maart loopt ook een expo hierover in de Brusselse Roberto Polo Gallery, en wel tot 15 mei.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

Foto’s (c) Carl De Keyzer


door