Dubbele studiedag over woning Guiette

In België staat nog maar één gebouw van de overbekende Frans-Zwitserse architect Le Corbusier (1887-1965). Het is de woning Guiette, die hij rond 1926 ontwierp voor kunstschilder René Guiette. Het werd een van zijn eerste modernistische ontwerpen, daar aan de Antwerpse Populierenlaan, en een van de weinige waarin hij zijn idee van ‘Maison Citrohan’ in de praktijk bracht.  Citrohan verwijst naar Citroën, waar men via massaproductie en betaalbare materialen, producten haalbaar maakte voor een grotere groep mensen. Dat principe paste hij rond 1926 ook toe op de woning Guiette, samen met zijn voorkeur werk- en woonfuncties uit elkaar te houden, zoals het kunstenaarsatelier en de woonvertrekken van René Guiette.

Het huis dat een interessante architecturale theorie vertaalde naar de praktijk, kende ook gebreken, zoals ernstige vochtproblemen. Het werd door de eerste bewoner zelfs bekleed met leien, tot een eerste restauratie in 1987-88 door architect Georges Baines de gevel weer een strakke, waterafstotende en isolerende laag aanmat. Ongeveer 35 jaar later, vanaf 2021, werd dit inmiddels ‘Beschermd Onroerend Erfgoed’ (1978) en UNESCO Werelderfgoed (2016) opnieuw gerestaureerd, zowel het interieur als exterieur, met nu ook veel aandacht voor de originele kleuren van Le Corbusier.

Er valt nog véél meer te vertellen over de Antwerpse woning Guiette van Le Corbusier. Over het ontwerp, de historiek, de twee restauraties. En over de visie van Le Corbusier op deze nieuwe modernistische woon-werkgebouwen. Daartoe organiseren het VAi, de Fondation Le Corbusier, DoCoMoMo België, de faculteit Architectuur La Cambre (ULB) en het agentschap Onroerend Erfgoed op 26 en 27 september een dubbele VAi-studiedag in De Singel. Met (uitzonderlijk) ook een bezoek aan de het recentelijk gerestaureerde huis Guiette zelf.

Meer info en beelden over de woning Guiette::
Inventaris onroerend erfgoed
– Bouwkroniek: Huis Guiette in Antwerpen wordt gerestaureerd
– Interessante gratis download Maison Guiette – Le Corbusier’s Antwerp ‘Machine for living in van Wim Luyckx (VAi), uit 2015.

Beeld bovenaan: ontwerp van architect Georges Baines voor de uitbreiding van woning Guiette in Antwerpen, ca. 1993, Collectie VAi | Collectie Vlaamse Gemeenschap. Beelden van de studiedag hieronder: © VAi.

 


door