RedBall Project blaast zich op in Genk

De komende vijf dagen blaast de Amerikaanse street artist Kurt Perschke een huizenhoge rode bal op in Genk, elke dag op een andere plek. Het is naar verluidt het langstlopende straatkunstwerk ter wereld, dat al te zien was in meer dan veertig steden, waaronder Londen*, New York, Tokio*, Montreal, Parijs*, Liverpool, Abu Dhabi*, Sydney, Barcelona*, en in eigen land ook al in Antwerpen* (2016) en Leuven* (2012). De opvallende kunstobjecten krijgen een plaats onder en op bruggen, tussen historische gevels, onder grote toegangspoorten of op andere markante plekken in de uitverkoren stad. Het doel: de passanten doen kijken uiteraard, maar ook reflecteren, en erover praten. Het gaat in de eerste plaats niet over de bal, maar over de toeschouwers, hun betrokkenheid, hun reacties. ‘Hoe reageert de stad?’ is dé vraag. In Genk past dit soort opblaaskunst perfect bij de lopende expo ‘Any Way the Wind Blows’, een internationaal festival over kunst, wind en lucht. Kurt Perschke over zijn project: “Ik denk dat het essentieel is voor publiek werk om meer te doen dan ‘buiten’ zijn – het moet leven in de verbeelding van het publiek. Alleen maar in de openbare ruimte staan maakt een werk nog niet openbaar in de gemeenschappelijke betekenis. Schaal, tactiliteit, fysieke aanwezigheid – het zijn allemaal gereedschappen van de beeldhouwkunst en hier worden ze gebruikt als uitnodiging. Een gevoel van spel creëren is een serieuze zaak.”

Kurt Perschke is uiteraard niet de eerste artiest die grote, verrassende kunstwerken in de open ruimte plaatst. Denk maar aan de overbekende inpakkunstenaar Christo (1935-2020), die werken van een uitzonderlijk formaat creëerde, de rode ballen zijn er haast onbeduidende stipjes tegen. Qua schaal zit de Nederlander Florentijn Hofman al meer op dezelfde golflengte, zijn bekende grote gele ‘Badeend‘ dobberde trouwens ook al in Genk rond.
Typisch voor het RedBall Project is uiteraard … de rode bal, en dat is een heel sterk beeld. Uit eyetrackingonderzoek is gebleken dat van alle vlaggen ter wereld, de Japanse het best opvalt. De volle cirkel is immers een oersymbool, dat mensen altijd hebben gekend: het is de vorm van onder andere de zon en de maan. En rood is een van de krachtigste kleuren, die we kennen van bloed bijvoorbeeld. Het is ook niet toevallig dé kleur voor  sportwagens, met Ferrari op kop.

Maar goed, van woensdag 21 tot en met zondag 25 augustus 2024 verhuist Perschkes rode bal elke dag naar een andere plek in Genk. De exacte locatie is nog geheim en wordt dagelijks bekendgemaakt via social media en de websites van C-mine en Kurt Perschke zelf. Die laatste heeft blijkbaar geen weet van het embargo, op zijn site kan je meteen al ontdekken waar je welke dag naartoe moet.

Redball Project van Kurt Perschke i.s.m. C-mine, van 21 tot 25 augustus 2024 op vijf locaties in Genk, toegang gratis. Het internationale kunstenfestival ‘Any Way the Wind Blows‘ loopt nog tot 15 september 2024 in C-mine Genk.

* Installaties in deze steden vind je op de foto’s hierbij, © RedBall Project



door