Daan Roosegaarde trekt lichtsporen door Genks bos

Tien jaar geleden schreven we op ZNOR over het letterlijk én figuurlijk schitterende Van Gogh-fietspad nabij Eindhoven, een mooie ’technopoëtische’ creatie van de Nederlander Daan Roosegaarde. We voegden eraan toe: ‘Ja, doe ons nog maar wat Roosegaarde-paden’. En kijk: zopas opende aan het Nationaal Park Hoge Kempen in Genk/Waterschei een nieuw fonkelend wandelpad van deze kunstenaar. In het Thor Park, een vroegere mijnsite en de toegangspoort tot een groot gebied met heel veel groen.

Lichtsporen doet denken aan een installatie op een van de vele ontzettend populaire lichtfestivals in ons land. Maar deze nieuwe creatie is een permanent kunstwerk in de openbare ruimte, dat bij valavond oplicht tussen de bomen van Thor Park, vlakbij het allicht groenste nationale park dat we rijk zijn. Het blauwe licht symboliseert de sterke en onuitputtelijke energie van de aarde en het heelal, en haar onlosmakelijke link met de natuur. Op de Genkse mijnsite refereert dat uiteraard ook aan het verleden van de plek, waar steenkool diep uit de buik van onze planeet naar boven werd gehaald, als niet erg propere energiebron weliswaar. Het nieuwste lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde doet dus nadenken over de relatie van de mens met de natuur. En over de evolutie van ons energiegebruik: Thor Park is een mooi voorbeeld van hoe energiebronnen en locaties doorheen de tijd kunnen veranderen. In dit geval van nuttig en ook gitzwart, naar verrijkend en mooi groen.

Voor wie het zich afvraagt: de lichtsporen zijn een combinatie van lichtgevoelig blauw pigment en steen, die de zonne-energie overdag opvangt om ze ’s avonds en ’s nachts weer uit te stralen. Misschien brengt het de dieren na zonsondergang wat in de war, al kunnen ze hier makkelijk de donkerte opzoeken in het 12742 hectare grote Nationaal Park Hoge Kempen, waarvan 90 hectare aan het Thor Park zelf.

Elke dag gratis te bezoeken tot middernacht.
Hieronder enkele beelden van de intiem verlichte plek samen met eentje van de kunstenaar.
Op de Visit Genk-website vind je nog meer video’s en beelden.


door