In Brussel krijgt de Passage du Nord – of Noorderdoorgang in het Nederlands – voor het eerst in zijn geschiedenis bewoners. Op de verdiepingen welteverstaan, de ongeveer twintig winkels op het gelijkvloers blijven waar ze zijn, gelukkig maar. Het jonge Belgische Cohabs verbouwde vier bouwlagen om tot een coliving met zestig entiteiten. Van kleine kamers van ca. 14 m² met alleen tafel en bed, over wat ruimere met ook een eigen wc en douche, tot heuse tweepersoonskamers met bijna 27 m² leef-, slaap- en sanitaire ruimte. Die oppervlaktes vertellen maar een deel van het verhaal: in deze ‘cohabitation’ zijn er ook tal van gemeenschappelijke voorzieningen zoals tv-kamers, salons, coworking- en wasplekken tot en met een rooftopterras onder het stalen gebinte van het opengegooide dak. En ook wel chic: een groot aantal verblijven zijn voorzien op rolstoelgebruikers, met extra brede gangen en deuren. En makkelijk te bereiken met een lift uiteraard.
De welbekende Passage du Nord in het hart van de hoofdstad, tussen de Adophe Maxlaan en de Nieuwstraat, is een van de ongeveer tien overdekte doorgangen die in de 19e eeuw in Brussel werden gebouwd, nadat dit in Parijs een trend werd. De meeste ontstonden tussen 1820 en 1860, er zijn er drie overgebleven: les Galeries Saint Hubert, la Galerie Bortier en deze luxueuze Noorderdoorgang, versierd met tientallen beelden. Toen ze in 1882 werd ingehuldigd, telde ze 32 handelszaken, waarvan sommige later werden samengevoegd tot grotere winkels. Als we goed hebben geteld, zijn het er nu nog negentien. Wat minder bekend is: op de verdiepingen was er het Musée du Nord, met niet alleen kunst, maar ook zalen over onder andere industrie, uitvindingen, antiek, chemie & fysica. Alleen op een van de buitengevels van de passage is nog de naam van het museum terug te vinden, in tweevoud.
Cohabs startte in 2016 met een eerste woning in Brussel, groeide snel en is intussen ook aanwezig in wereldsteden als New York, Parijs, Madrid, Londen en Milaan. Het goed uitgedachte concept slaat dus aan en investeerdersgeld vindt vlot zijn weg naar de jonge entrepreneurs. Al stelt men in steeds meer steden ook vragen bij sommige coliving-initiatieven. Vooral het opkopen en opdelen van herenhuizen zet de prijzen onder opwaartse druk en maakt het voor grote gezinnen of kleinschalige cohousingspelers moeilijker geschikte panden op de kop te tikken. Soms is er ook sprake van lawaaihinder, bijvoorbeeld wanneer samenwoners in de gemeenschappelijke tuin tot diep in de nacht pret beleven. Maar bon, in het geval van de Passage du Nord lijkt de invulling een welgekomen en door de stad goedgekeurde oplossing voor verdiepingen die al jarenlang stonden te wachten op een zinnige invulling. Er is ook maar een beperkte en zo nodig afsluitbare buitenruimte, zodat de buurt er vermoedelijk niet wakker zal van liggen. In dit geval brengt de bewoning allicht een nieuwe dynamiek in de straat en buurt. En bezorgt ze deze historische en mooie doorgang een extra lang bestaan.
De Cohabs-verblijven in Passage du Nord gaan van 800 euro voor een kamer met gedeelde douche tot 1400 euro voor de grootste tweepersoonkamer met privébadkamer. Normaliter te huur van 6 tot 12 maanden. Het bedrijf kreeg het gebouw in erfpacht voor 27 jaar.