Over enkele dagen opent Biennale Interieur, waarop tal van grote, succesvolle binnen- en buitenlandse merken hun schoonste vondsten tonen aan het publiek. Vaak bedacht door designers met naam en faam. Ideaal moment om eens kijken naar het talent dat nog maar net de schoolbanken verliet. En – wie weet – ook ooit hoge ogen gooit op designhoogmissen als deze. Het design- en modeblad Kwintessens selecteerde voor zijn recentste nummer de 100 beste en opvallendste afstudeerprojecten van studenten uit hogescholen en universiteiten uit heel Vlaanderen, van Kortrijk tot Antwerpen, van Gent tot Genk. ZNOR pikte er 20 markante eindwerken uit, u vindt ze hieronder. Kijk & geniet. En waag zelf een gok wie u op Biennale Interieur 2024 terugziet.
In samenwerking met Kwintessens, een initiatief van Design Vlaanderen i.s.m. Flanders Fashion Institute. Meer info over de 100 afstudeerprojecten, universiteiten en hogescholen in het laatste nummer van Kwintessens. Een aantal ontwerpen zijn ook al op de Biennale Interieur 2014 te zien, in de Budafabriek.
Anne-Sophie Van Eycken – Table (foto: Isabel Rottiers)
Tafel waarbij de donkere notenhouten voet het witmarmeren blad draagt. Het onderstel gaat een driehoeksverhouding aan met de maagdelijke cirkel. Resultaat is een mooie trendy tafel, naar vorm en materiaal.
Elise Engelen – 2250
Stoel ontworpen uit staaldraad, die zowel minimaal is in zijn materiaalgebruik, als in de uitvoering en het ontwerp. Het resultaat is een stoel met een tijdloos karakter.
Giacomo Gabrielli – Formophobia
Redesign van een aantal formulieren (waaronder medische documenten en een aanrijdingsformulier) die vaak in erg oncomfortabele situaties (stress, onzekerheid, onduidelijkheid) moeten worden ingevuld.
Tom Packet – representations of social relatedness
Onderzoek naar de manier waarop de sociale verwantschap binnen de diverse Brusselse bevolkingsgroepen in kaart kan worden gebracht. Door de visualisatie van stedelijke netwerken wordt het stereotiepe beeld van isolatie door culturele clustervorming op de helling gezet.
Liza Geysens – Het laatste handschrift
Project dat een ode is aan het handschrift en tegelijkertijd een aanklacht tegen het uitsterven ervan. Een boodschappenlijstje wordt vaak aanzien als een zogenaamd banaal lijstje, maar is dankzij zijn handgeschreven karakter zo veelzeggend dat het kan worden aanzien als ‘intiem’.
Sadra Wejdani – Vorm volgt consequenties
Redesign van consumentenproducten, met als doel om de verborgen en onzichtbare eigenschappen, en de mogelijke effecten ervan zichtbaar te maken.
Marjolein Huygels – Meesterspel
Gezelschapsspel dat bestaat uit verschillende bestaande bordspelen. Aan de hand van een visuele en inhoudelijke vergelijking tussen de spelen werden de verschillende grafische kwaliteiten van een bordspel weergegeven in een eigen ultieme ‘meesterspel’, zonder hierbij de speelbaarheid uit het oog te verliezen.
Brecht Van Stappen – Eigen haard is goud waard
Aan de hand van een gotisch lettertype en twee beeldenreeksen wordt aangetoond hoe het de dag van vandaag is gesteld met het begrip heimat. Deze twee aspecten worden samen gebundeld in de publicatie die dient als antwoord op de heimatpublicaties van begin 20ste eeuw.
Geertrui Storms – Hand lettering by hand
Onderzoek naar nieuwe vormen van lettering en kalligrafie door gebruik te maken van de hand om <zo unieke letters op papier te vormen.
Ewout Wylin – Zpie
Collectie van meubels gebaseerd op een verbinding van houten elementen met touw en spie. Het touw zorgt voor een verend effect, en geeft een aangenaam comfort bij het zitten.
Anne-Sophie James – Re:BAKED
Project waarbij vanuit een overschot aan oud brood in het Koningin Groenpark in Schaarbeek, een onderzoek werd gedaan naar context, geschiedenis en gebruikers. Het resultaat is een servies gemaakt uit oud brood, zodat het aan de bewoners wordt teruggegeven en de publieke ruimte een uitgesproken sociale functie krijgt.
Mirthe Martens – Marbel (foto: Mirthe Martens)
Blok massief Belgisch Sint-Anna-marmer op een stevig eiken onderstel. Het is een statement voor het gebruik van duurzame, lokale materialen. Verspilling? Nee, het weggefreesde poedermateriaal kan ook worden gebruikt.
Pauline Tacquet – Affaires (foto: Isabel Rottiers)
Affaires met/op/aan tafel … Dit duo vormt een elegant en onschuldig kastje op een frêle onderstel. Beide delen kunnen afzonderlijk aan om het even welke tafel worden gehangen, waardoor een werkplek wordt gecreëerd.
Joop Couwenberg – KurkkruK (foto: Isabel Rottiers)
Zitmeubel dat een actieve en bewegende zithouding stimuleert, met een minimaal gebruik van materiaal en onderdelen. De zitting en het onderstel zijn gemakkelijk te (de)monteren. Gedemonteerd is het onderstel stapelbaar. De zitting is vervaardigd uit gerecycleerde kurkstoppen, vermalen en geperst tot biocomposiet.
Mark Vrinzen – MARK (foto: Isabel Rottiers)
Project met aandacht en respect voor natuurlijke vormen en materialen. MARK1 is een meubel met een ei. Men kiest voor de schoonheid of breekt de perfectie, met bijgeleverde hamer, waardoor het een opbergfunctie krijgt.
Jan Geboers – Ortho (foto: Isabel Rottiers)
Modulair structureel systeem, gebaseerd op een open matrix. Het laat iedereen toe meubelen te creëren naar eigen smaak en nood, gebruik makend van de beschikbare designtools.
Janneke Derks – PIECES
<Stoel bestaande uit zes onderdelen in berkenmultiplex en een lederen rugleuning. De stoel bestaat uit verschillende onderdelen en is in enkele minuten in elkaar te schuiven zonder gebruik van spijkers, schroeven en lijm. Daardoor kan hij uiterst compact worden opgeborgen en vervoerd.
Axelle Vertommen – stUhl
Stoel waarbij het frame oneindig lijkt door te lopen. Verbindingen tussen dit basisframe zijn noodzakelijk om stabiliteit te garanderen. Dankzij het aanspansysteem zijn verschillende soorten bekledingen mogelijk.
Laura Leynen – Kabas
Kledingtas voor verschillende maten van kostuums. De tas is uitgerust met meerdere verstevigingen – waardoor het kostuum niet kreukt – en kan op drie verschillende manieren worden gedragen: in de hand, over de schouder of op de rug.
Esther Van Schuylenbergh – Discover
Onderzoek naar de mogelijkheden op het weefgetouw, zowel manueel als industrieel, met als resultaat een reeks stoffen die door middel van kleur, materiaal en structuur de toeschouwer wil verrassen.